Нургюл без победа на Световното отборно

Нургюл Салимова не успя да запише победа на Световното отборно по бърз шах в Астана, Казахстан. Българката игра за тима на скандалния американец Ханс Нийман. Втората от Световната купа от Баку завърши състезанието с 5 ремита и 7 загуби.

Отборът на Al-Ain ACMG от Обединените арабски емирства спечели титлата с 21 точки от 23 възможни – 9 победи и три равенства.

Decade China също остана непобеден и завърши втори с 20 точки. Воден от световния шампион Дин Лижен, отборът включваше най-добрите китайски играчи, но най-впечатляващо се представи техният непрофесионален играч, 26-годишният Панг Бо. Той спечели всичките 11 игри, които изигра (той не участва в първи кръг).

Миналогодишният шампион WR Chess зае трето място с 19  точки. Въпреки че имаше световния номер едно Магнус Карлсен на първа дъска, заедно с двукратния претендент за световната титла Ян Непомняшчи и други топ играчи, късметът не беше на тяхна страна. След като претърпяха две последователни поражения в четвърти и пети кръг, те се пребориха и спечелиха всички мачове до края, с изключение на равенството с Decade China в осмия кръг, но не можаха да наваксат изоставането.

Една от най-големите изненади на събитието беше отборът на Нургюл – GMHans.com, коментират наблюдатели. Воден от харизматичния Ханс Нийман, екипът, събран в последния момент и съставен от приятели, се представи добре и завършвайки девети в крайното класиране.

Четете още

Избор на редактора