Нургюл с реми срещу световната шампионка

Нургюл Салимова записа победа и три ремита в първия ден на Световното отборно първенство по рапид и блиц в Астана, Казахстан. Едното равенство е срещу световната шампионка Дзю Уъндзюн, която играе за тима на Decade China.

Българката е част от отбора на скандалния Ханс Нийман – GMHans.com. Американецът стана известен след скандалите през 2022 г., в които бе замесен и световният номер 1 Магнус Карлсен. Тогава бившият световен шампион обвини Нийман в измама. После американецът реши да съди Карлсен за 100 млн. долара, но всичко приключи мирно и тихо година по-късно.

Световното отборно първенство по рапид и блиц се провежда за втори път. В Астана са петима от десетте най-добри играчи в света, включително Магнус Карлсен, световният шампион Дин Лижен и Ян Непомняшчи.

След първия ден отборът на Chessy (с капитан Емил Сутовски) е едноличен лидер, след като спечели и четирите си мача и си осигури осем точки. След тях са Decade China Team и Al-Ain ACMG UAE, които имат по седем точки.

WR Chess Team, който спечели първото Световно първенство по рапид и блиц в Дюселдорф през 2023 г., изостава от лидерите с две точки. Отборът загуби последния мач за деня от Chessy в директен двубой за първото място.

WR Chess е в група от седем отбора с три победи и едно поражение от първите четири кръга: Team MGD1, Knights Of Chess, Ashdod Chess Club, Kazchess, GMHans.com и Astana-1.

Четете още

Избор на редактора