Нургюл ще играе на Европейското клубно в Дуръс

Първото състезание, в което Нургюл Салимова ще играе след Световната купа в Баку, е Европейското клубно първенство в Дуръс, Албания от 30 септември до 8 октомври, стана ясно от пресконференцията на шахматистката днес. Тя играе за германския клуб „Баден-Баден“.

Новата българска шахматна звезда предпочете да говори повече за спортните аспекти, отколкото по административни въпроси. Тя разкри, че все още не си е починала добре, най-вече психически, след изтощителния турнир в Баку, където почти не е спала от напрежение. Но добави, че не спира да тренира всеки ден, дори снощи е анализирала един вариант.

„Още от утре започвам подготовка за Турнира на кандидатките за световната титла н Торонто. Към момента не знам дали ще добавям нови хора в екипа си, рано е да се каже. Но, каквото зависи от мен, ще го направя“, обясни Салимова.

„Любимият ми дебют е Каталонско начало – и с белите, и с черните фигури, защото много партии съм спечелила с него. Даже съжалявам, че не го използвах във финала за Световната купа. Предпочитам класически шахмат, защото обичам да се замислям за по-дълго. Все пак не пренебрегвам рапида и блица, защото те се развиват бързо, а и когато има тайбрек на големите турнири, той обикновено е по ускорен шах – разказа още Нургюл. – Най-голямата ми цел е да съм световен шампион за жени, но това е по-дългосрочна цел. Сега искам да си подобря играта, да си покрия третата норма за гросмайстор и да стана гросмайстор при мъжете, както и да постигна ЕЛО рейтинг 2500“.

Четете още

Избор на редактора