Нургюл ще играе тайбрек, за да стигне полуфиналите

Нургюл Салимова претърпя поражение във втория четвъртфинал на световната купа по шахмат, която се провежда в Баку. Българката отстъпи с черните фигури на Полина Шувалова (Русия). Така резултатът в срещата става равен 1-1 победи, след като вчера Салимова спечели с белите.

Победителката, която ще бъде участничка и на полуфинала, ще бъде определена утре в тайбрек. В другата четвъртфинална двойка, откъдето ще стане ясна съперничката, резултатът между Елизабет Паец (Германия) и Анна Музичук (Украйна) също е 1-1 победи.

Салимова се нуждаеше от равенство днес, за да се класира предсрочно. Партията започна с множество размени на фигурите, а след 41-ия ход българката остана с фигура повече. Но не успя да материализира това предимство и на 55-ия ход трябваше да се предаде.

Според регламента, мачовете от всеки кръг се състоят от две партии с контролно време 90 минути на първите 40 хода, след това 30 минути до края на партията с добавяне на 30 секунди на всеки ход от първия. Ако се стигне до равенство, тайбрекът се играе в съкратено време.

Първите трима от крайното класиране при мъжете и първите три от женския турнир се класират за турнира на претендентите и претендентките за 2024-а година. Наградният фонд при жените на Световната купа по шахмат е повече от 676 хиляди долара. Руските шахматисти участват с неутрален статут заради санкциите, които налага ФИДЕ (Световната федерация по шахмат) на спортистите от тази страна заради войната срещу Украйна.

Четете още

Избор на редактора