Няма данни за замърсяване на нашето море от „Нова Каховка“

Към този момент няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие в следствие на взрива на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър в Украйна.

Заради тежките поражения по течението на река Днепър, която се влива в Черно море, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи засилен мониторинг по Черноморието.

Целта е да се проследи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

На окупирания от Русия бряг на Днепър, който бе залят от ВЕЦ „Нова Каховка“, 395 души са в неизвестност, роднините им не могат да се свържат с тях. Двама души не са дочакали помощта и са загинали, съобщи руската служба на БиБиСи, позовавайки на координатор на групата на доброволците.

Четете още

Избор на редактора