Няма шега! 60% по-скъп газ за август иска „Булгаргаз“

От „Булгаргаз“ потвърдиха прогнозата си за увеличение на цената на природния газ, като окончателно предложиха през август тя да бъде 297,89 лв. за мегаватчас или с цели 60% по-скъпо отколкото бе през юли. Това става ясно от съобщение на сайта на дружеството.

Предложената цена, по която „Булгаргаз“ да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

Причина за скока са високите цени, по които държавното дружество купува синьо гориво. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 г. надвишават 171 EUR/MWh, уточняват от „Булгаргаз“.

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да насрочи дата, на която да се проведе обществено обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“.

Цената на синьото гориво за август вече трябваше да е утвърдена, но на 21 юли Конституционният съд обяви назначението на вече бившия председател на КЕВР Станислав Тодоров за противоконституционно. След няколко дни политическо напрежение Народното събрание върна Иван Иванов начело на енергийния регулатор.

Последиците върху индустрия, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Енергийните цени са основният фактор, който увеличава инфлацията. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Това коментира пред БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник, Българската стопанска камара.

Като пример той посочи торовите заводи, където газта е основа суровина.

„Неохим“ в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ“, посочи Ножаров.

Той разясни, че ще бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени.

„Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки“, предупреди икономическият съветник.

Предложението на „Булгаргаз“ за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% – което е 298 лв.

„Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември“, каза Ножаров.

Асоциацията на работодателските организации, която обединява 80% от бизнеса иска обещанието на отиващото си правителството за компенсации от цената от 142 лв. Бизнесът ще настоява за това, защото в противен случай изпада в непоносимост и прогнозите са за сериозни съкращения.

Експертът добави, че бизнесът няма подкрепа към „Газпром“ или към Русия.

„Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години“, обобщи Щерьо Ножаров.

„По отношение на „Газпром“ се появяват коментари от експерти за правилото „вземи или плати“. България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото „Газпром“ едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко „Газпром“ би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен“, каза още Ножаров.

Четете още

Избор на редактора