Обвиняем се самовзриви в районен съд в Киев

Обвиняем се самовзриви в районен съд в Киев в сряда късния следбоед, съобщава Ройтерс.

Киевската градска военна администрация съобщи, че експлозията е станала в 17.20 часа местно време в Шевченковския съд в центъра на столицата.

По информация на украински медии въпросният мъж, задействал експлозива, е Игор Гуменюк, който е подсъдим за взривяването на граната до Върховната Рада през 2015 г.

Гуменюк е бивш член на батальона „Сич“ и на националистическата партия „Свобода“. На 31 август 2015 г. по време на разглеждането от Върховната Рада на така наречения Закон за особения статут на Донбас, който беше част от Минските споразумения, Гуменюк хвърли граната срещу охраняващите парламента от протестиращите националисти войници от Националната гвардия. Вследствие на това загиват четирима служители на Националната гвардия, а около 140 души получават осколъчни ранения, припомня УНИАН.

От 2015 г. Гуменюк е задържан в Лукяновския следствен изолатор в Киев. Той се ползва с подкрепа в социалните мрежи от група активисти националисти, които го смятат за герой и защитник на териториалната цялост на Украйна. През цялото време на престоя на Гуменюк в следствения изолатор тази група събира средства в негова подкрепа, отбелязва УНИАН.

Двама полицаи са пострадали при инцидента, съобщава Франс прес. Взривилият взривното устройство е загинал, предаде БТА.

Четете още

Избор на редактора