Огнен ад в Северна Гърция. 26 жертви, евакуират болница

Телата на 26 души бяха открити обгорени в гориста местност в  Североизточна Гърция, където от четири дни пожарникари се борят да овладеят голям пожар.

Труповете са намерени близо до барака в района на Аванта, северно от град Александруполис, близо до границите на Гърция с Турция и България. Властите предполагат, че те са мигранти, влезли от Турция, тъй като няма подадени сигнали за изчезнали хора в района, съобщиха гръцките медии.

Откритите тела увеличават общия брой на жетвите от пожари тази седмица до 27, след като тялото на друг човек, смятан за мигрант, беше открито в същия район в понеделник, а възрастен пастир беше намерен мъртъв на мястото на пожара северно от Атина.

Пациентите от болницата в Александруполис бяха евакуирани на ферибот, като по-късно днес те бяха откарани в главната болница в Кавала.

Освен в района на Александруполис пожари гояха около  Кавала и в граничния регион Еврос. Островите Евия и Китнос и регионът Беотия на север от Атина също горяха с бурни ветрове и температури до 41 градуса, създаващи риск от пожар, който служителите на гражданската защита описаха като изключителен.

Димът от пожарите създава пелена във въздуха, която достигна до ръкавите на Халкидики, сажди покриха и целия Орфански  залив.

Поради силно ограничена видимост е затворена магистралата в двете посоки от Александруполис към Комотини. Жителите на крайните квартали на Александруполис се евакуират по обходни маршрути. С частни яхти и кораб на бреговата охрана транспортират хората и по море. Собстненици на хотели съобщават, че туристите са напуснали още преди два дни. Огънят изпепелява всичко по пътя си – къщи, коли, заведения, съобщават доброволците. На място действат и сили на армията с лекари и военна техника. Гаси се активно и по въздуха. Работи се при много трудни атмосферни условия със силен вятър и температури около 40 градуса.

В централна Гърция в област Беотия евакуират жителите на девет села в близост до мащабен огнен фронт от над 10 километра. Само на няколко километра от Атина гори индустриална зона.

По спешност Европейският съюз изпраща днес седем самолета за гасене. Шест държави помогнаха с пожарникари.

Пожарът в Северна Гърция приближава все повече и вече е на 2 километра от българската граница, а вероятността да прехвърли билото на планината е съвсем реална. Това съобщи по-рано кметът на граничната община Кирково Шинаси Сюлейман. Жителите на селата в района на границата, най-близкото от които е Чакаларово, се надяват вятърът да не смени посоката.

„Нощем виждаме отблясъците от огъня. В Гърция е страшно“, твърдят жителите на най-близкото до гръцкия пожар българско село Чакаларово. Те са изключително притеснени от ситуацията.

 

Четете още

Избор на редактора