ООН предупреди: Иде глад в Судан

Хуманитарни организации на ООН предупредиха днес за предстоящ глад в Судан, предаде ДПА.

„Времето изтича за милиони жители на Судан, които са изложени на риск от глад, изгонени от земите си, живеещи под бомбардировки и откъснати от хуманитарна помощ“, казват организациите в общо изявление. В него се допълва, че и двете страни в разразилия се миналата година в страната конфликт пречат на хуманитарната помощ да стига до хората.

Сред подписалите се фигурират ръководителите на няколко органа на ООН, включително Службата за координация на хуманитарните въпроси, Върховния комисариат на ООН за бежанците, Световната програма по прехраната. Говорител на Службата за координация на хуманитарните въпроси в Женева предупреди, че продължаването на кризата може да накара мнозина да избягат в чужбина.

От април 2023 г. паравоенните „Сили за бърза подкрепа” на генерал Мохамед Хамдан Дагало се борят срещу въоръжените сили на Судан, водени от Абдел Фатах ал Бурхан. Двамата управляваха страната заедно преди отношенията им да се развалят.

Според организациите на ООН в момента 18 млн. души, включително 3,6 млн. деца, от 44-милионното население на страната нямат достатъчно храна. Почти 10 милиона души са разселени вътре в страната, а други 2 милиона са избягали в чужбина, главно в съседните страни.

Подписалите предупредиха, че очакваните бойни действия около Ел Фашер, столицата на региона Северен Дарфур, ще имат катастрофални последици за над 800 000 души, живеещи там, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора