Оперативна пауза в Донбас. И двете страни са адски изтощени

Затишие настъпи на Източния фронт след превземането на Лисичанск от руския агресор.

Журналисти от New York Times пишат от линията на фронта в Донбас, че и двете страни в конфликта са „крайно изтощени“. И си задават въпроса колко време войските могат да продължават войната в подобен тежък режим. Особено зле въоръжената украинска армия.

Разрушителната стратегия на руснаците, в основата на която лежи непрестанен обстрел с далекобойна артилерия по всичко военно и цивилно, има една основна цел – терор, смятат авторите на New York Times. Според тях не е ясно докъде е готов да стигне Путин и какви загуби в жива сила и техника още може да понесе неговата армия без дълга пауза за въстановяване на силите.

Западните експерти: Тактическа победа за Русия, достигната на огромна цена

Военните експерти от Запад смятат, че завладяването на Лисичанск и Северодонецк е безусловен успех на руската армия, но той е постигнат с цената на огромни усилия и жертви. И въобще не гарантира победа на Кремъл във войната в Украйна.

Нийл МелвинКралски обединен институт за изследвания на отбраната (RUSI): „За този успех им трябваха 60 дни – това е много бавно. Мисля, че руснаците ще обявят някаква победа, но главната битка предстои“. (В интервю за Ройтерс.)

Роб Лий, старши сътрудник в щатския Изследователски институт за външна политика, бивш морски пехотинец: „Путин може да го нарече успех. Но от гледна точка на общата ситуация това не значи, че на Украйна ще й се наложи да се предаде и подчини“. (В интервю за Ройтерс.)

Майкъл Кларкбивш директор на RUSI: „Макар руската армия да постигна успех, тя е по-изтощена от украинците. Тя плати много скъпо за този успех“. (В интервю за в. Таймс.)

Филипс О’Брайън, професор по стратегически изследвания в университета „Сейнт Андрюс: „Благодарение на украинските действия в отбрана, на руснаците им се наложи постоянно да вървят във фронтално настъпление срещу мотивирани, подготвени и добре обезпечени защитници. Това именно беше нужно на украинците, за да изтощят руските сили“. (В Туитър.)

Четете още

Избор на редактора