Опасно време. Днес дъжд и силен вятър, после сняг

Много лоша е прогнозата за днес и понеделник. Оранжев или жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна за неделя. В понеделник се очаква сняг. Информацията е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжевият код за обилни количества валежи в неделя е за областите Благоевград, Смолян и Кърджали. В Смолян и Кърджали, освен за дъжд, синоптиците предупреждават и за силен вятър.

Жълт код за валежи е обявен и в още седем области на страната: Видин, Монтана, Враца, София област, Пазарджик и Перник.

В други 13 области е обявен жълт код за силен вятър. Това са Пловдив, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич. В област Хасково, освен жълт код за обилни валежи, е обявен и за силен вятър.

Очакваме сняг в понеделник срещу вторник. В това пък е категоричен климатологът проф. Георги Рачев. Той обясни, че в момента атмосферното налягане над Азорските острови е ниско, което може да промени движението на циклон, който ще се придвижи през Пиренейския полуостров, през Апенинския и да влезе в Германия и Полша.

„Ако циклонът мине западно от България, времето у нас ще остане топло с много валежи от дъжд. А ако студен въздух от север влезе в тила на циклона, големите валежи в неделя могат да станат смесени или да преминат в сняг.

„В Европа предстои застудяване, което ще влезе и у нас. Зимата в Централа Европа е налице“, категоричен е климатологът.

„В София в неделя ще има вятър и валежи. В понеделник ще има захлаждане. В понеделник, вторник и сряда ще има значително по-ниски температури, но те остават нормални за средата на месец декември“, уточни проф. Георги Рачев.

В Боровец температурите ще бъдат положителни в неделя с валежи от дъжд, а от понеделник се очаква сняг. „Нищо чудно в Югоизточна България да имаме валежи от дъжд чак до следващия четвъртък“, допълни проф. Рачев.

Четете още

Избор на редактора