Орбан обяви част от Украйна за изконна унгарска земя

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че част от Украйна е изконна унгарска територия. Това се случи по време на интервю пред унгарско държавно радио, предава Ukraine Inform.

Тези думи се разчитат като териториална претенция към Украйна. Това е първият случай, в който министър-председателят на Унгария използва подобна реторика.

В интервюто Виктор Орбан подчертава, че Унгария е най-заинтересована от мира, първо защото Украйна е нейна съседка.

„Би било в наш интерес да имаме добра и просперираща Украйна, това увеличава стойността на Унгария. Украйна в беда, опустошена от война, разрушена, представляваща риск, губеща стотици хиляди човешки животи, намалява привлекателността на Унгария“, казва той

и добавя, че освен това част от Украйна е „изконна унгарска територия, която сега принадлежи на Украйна“, и унгарците съществуват там като местна общност.

Страданието на Украйна е и страдание на живеещите там унгарци, подчертава той. Ето защо унгарците са двойно мотивирани, по-силно от всеки друг народ в Европа, да донесат мир в Украйна и винаги търсят възможност да допринесат за мира, не се стесняват от мироопазваща мисия, казва Орбан.

Интересно е да се отбележи, че тази част от интервюто е изрязана от окончателната версия на програмата, която е качена в YouTube, пише „Фокус“.

Четете още

Избор на редактора