Орнела Мути на бунт срещу умъртвяването на мечка стръвница

Орнела Мути и дъщеря й Найки Ривели, които са страстни привърженички за защита на животните, се обявиха публично против решението за умъртвяването на мечката Jj4, която уби 26-годишен младеж по време на джогинг в планината.

Трагичният случай от 5 април с Андреа Папи в горите на Калдес, провинция Тренто, разбуни духовете в Италия. Дни наред ловни дружинки от област Трентино вървяха по следите в снега на звяра, поставяйки му най-различни клопки, докато накрая успяха в начинанието си.

Jj4 беше хваната заедно с две от трите си мечета след десетдневно преследване. Мечките бяха подлъгани от лакомията си, тъй като влязоха в заложените им капани, за да се домогнат до поставените там царевица и ябълки.

Двете двегодишни мечета от по 40 кг. бяха освободени, докато майката стръвница, тежаща около 150 кг, беше упоена и транспортирана в специален център.

За нея има издадена смъртна присъда от провинция Трентино, но областният административен съд засега замрази изпълняването й след обжалването на лигата на животните. Решението на съда ще бъде обявено на 11 май.

„Има много организации, които биха могли да поставят това животно на сигурно място, би било истинска лудост то да бъде убито!”, апелира Орнела Мути. Заедно с дъщеря си Найки актрисата участва в протестна манифестация в Рим срещу убиването на Jj4 и срещу ловуването на диви животни.

„Поискахме да населим с мечки Трентино, но го направихме с много ниска квота, поради което е нормално, че животните се доближават до градовете. Абсурдно е животно да бъде убито за това, че е действало като животно”, коментира Мути.

Различни асоциации са против „присъдата” за евтаназия на провинция Тренто, предвидени са и манифестации против нейното решение за намаляване броя на мечките в Трентино до 50-60.

Президентът на провинцията Маурицио Фугати иска да бъдат убити и други две мечки, виновни за нападенията над хора.

Социалните мрежи бушуват от „за” и „против” решението за евтаназия на мечките стръвници. Мнозина дори призоваха да се обяви бойкот на туризма в Трентино, известен с планинските си красоти.

Четете още

Избор на редактора