Махането на Гешев зависи от президента. А той не бърза, чака КС

Дори ВСС да освободи Иван Гешев като главен прокурор, това не означава, че той веднага ще напусне поста. Необходим е указ на президента, както с указ Гешев бе назначен преди 3 години и половина.

„Президентът вероятно няма да подпише веднага, защото може да се окаже в закононарушение, тъй като в момента главният прокурор е подал искове до Коституционния съд, които оспорват начина, по който може да бъде освободен. Разбира се, това е мое лично мнение“, заяви Александър Маринов, политолог и анализатор и доскорошен съветник на служебния премиер Гълъб Донев, пред БНТ.

Гешев подаде в началото на юни искове до КС кой може да разследва главния прокурор и може ли 13 членове на ВСС с изтекъл мандат да го освободят. Конституционният съд ще се произнесе по допустимост на исковете към 20 юни, но за окончателните решения няма краен срок. Т.е. президентът може да забави подписването на указа, докато КС се произнесе и това ще е не по-рано от есента.

Идната седмица в понеделник ВСС ще продължи процедурата срещу главния прокурор, предизвикана от думите му, че в парламента има „политически боклук“.

Миналия четвъртък съветът заседава 14 часа по същия въпрос, като 8 часа отне разискването за емоционалното състояние на главния прокурор, след като получил заплашително писмо на летището на 13 май. Гешев се яви с адвокат. Разпитани бяха свидетели.

Политологът Маринов заподозря ВСС, че „много бърза“ и допълни, че се „създава впечатление, че това бързане има някакви други мотиви, а не възстановяване на нормалната работа на съдебната власт“.

Четете още

Избор на редактора