Остапенко изхвърли шампионката Швьонтек от US Open

Латвийката Елена Остапенко отстрани защитаващата титлата си и номер 1 в световната ранглиста при жените Ига Швьонтек (Полша) в четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис и се класира за чевъртфиналите.

20-ата в схемата Остапенко надделя над водачката в схемата Швьонтек след обрат с 3:6, 6:3, 6:1 за час и 49 минути игра.

Четирикратната шампионка в турнирите от Големия шлем не бе губила сет преди сблъсъка с Елена Остапенко, но не успя да удържи уверената латвийска тенисистка. Загубата означава, че Швьонтек ще отстъпи първото място в класацията при дамите през следващата седмица, когато настоящата номер 2 Арина Сабаленка ще се изкачи на върха за първи път в кариерата си.

След загубения първи сет Остапенко поведе с 3:0 във втория. 22-годишната Ига Швьонтек върна пробива и намали за 3:4, но веднага допусна нов пробив и с 6:3 латвийката изравни резултата. В третия сет Елена Остапенко доминираше, натрупа аванс от 5:0 и спечели с първия си мачбол за 6:1.

Шампионката от „Ролан Гарос“ очаква на четвъртфиналите американката Коко Гоф, която се справи с участващата с „уайлд кард“ Каролине Возняцки (Дания), която наскоро поднови кариерата си.

„Винаги очаквам трудна битка срещу Ига. Знаех, че трябва да опитам да наложа моята игра, да бъде агресивна, защото това е нещо, което тя не обича. Борих се до последната точка“, заяви Елена Остапенко.

„Коко е страхотен млад тенисист. Играх срещу нея тази година в Австралия и беше много тежък двубой. Разбира се, че ще бъде трудно. Готова съм за нова битка“, добави Остапенко.

Шестата поставена Гоф победи 33-годишната Возняцки с 6:3, 3:6, 6:2 в мач, продължил два часа и две минути, за да стигне до четвъртфиналите. Американката допусна пробив на старта и губеше с 1:2, но навакса до 3:2 и с още един пробив поведе в мача. Един пробив бе достатъчен на Каролине Возняцки да изравни след 6:3 в своя полза, а в третата част Коко Гоф пак изостана в началото, но спечели шест последователни гейма за крайния успех.

„Определено обрата за 2:1 в третия сет бе ключовият момент. Показах, че още съм в мача и започнах да реализирам ударите си. Каролине все едно никога не се е отказвала. Нивото, на което играе е невероятно. Странно е, защото съм израснала, гледайки я как играе, така че беше чест да съм с нея на корта“, коментира 19-годишната американска тенисистка.

Четете още

Избор на редактора