Осъдиха нацистка машинописка за съучастие в 10 500 убийства

Бивша секретарка, която е работила за командира на нацистки концентрационен лагер, е осъдена за съучастие в убийствата на повече от 10 505 души, съобщи BBC.

97-годишната Ирмгард Фурхнер е назначена като тийнейджър машинописка в Щутхоф и работи там от 1943 до 1945 г.

Фурхнер, една от малкото жени, съдени за нацистки престъпления от десетилетия, получи две години затвор условно.

Въпреки че е цивилен работник, съдията се съгласи, че е била напълно наясно какво се случва в лагера.

Смята се, че около 65 000 души са загинали в ужасяващи условия в Щутхоф, включително еврейски затворници, поляци и пленени съветски войници.

Щутхоф, разположен близо до днешния полски град Гданск, използва различни методи за убийството на задържаните си и хиляди умират в газови камери там от юни 1944 г.

Съдът в Иценхоу в Северна Германия изслуша оцелели от лагера, някои от които починаха по време на процеса.

Когато процесът започна през септември 2021 г., Ирмгард Фурхнер избяга от старческия дом и в крайна сметка беше открита от полицията в Хамбург.

Комендантът на Щутхоф Пол-Вернер Хопе е хвърлен в затвора през 1955 г. за съучастничество в убийство и е освободен пет години по-късно.

От 2011 г. насам в Германия се проведоха поредица от съдебни преследвания, след като осъждането на бившия нацистки пазач в лагера на смъртта Джон Демянюк създаде прецедент, че да си пазач е достатъчно доказателство за съучастие.

Това решение също така означава, че цивилната работничка Фурхнер може да бъде изправена пред съда, тъй като е работила директно с командира на лагера, занимавайки се с кореспонденцията около задържаните в Щутхоф.

Пред съда Фурхнер каза: „Съжалявам за всичко, което се случи“.

Тъй като тогава тя не е навършила 21 години, процесът се води в спецсъда за непълнолетни. „Съжалявам, че бях в Щутхоф по това време – това е всичко, което мога да кажа“, сподели тя.

Адвокатите й твърдяха, че тя трябва да бъде оправдана поради съмнения около това, което е знаела, тъй като тя е била една от няколкото машинописки в офиса на Хопе.

Историкът Щефан Хьордлер обаче изигра ключова роля в процеса, като придружи двама съдии при посещение на мястото на лагера. От посещението стана ясно, че Фурхнер е можела да види едни от най-лошите условия в лагера от комендантството.

Историкът каза на процеса, че 27 транспорта, превозващи 48 000 души, са пристигнали в Щутхоф между юни и октомври 1944 г., след като нацистите решили да разширят лагера и да ускорят масовите убийства с помощта на газ.

Четете още

Избор на редактора