Проверяват разписките от машинния вот в София

Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени, разпореди Административният съд в столицата. До тази стъпка се стигна по делото срещу решението за избор на Васил Терзиев за кмет на София. Жалбата е подадена от Ваня Григорова, която остана втора. От чувалите ще бъдат извадени само финалните обобщени разписки от машините, а ръчно броене засега няма да има.

Съдът назначи и комплексна експертиза, която трябва да установи има ли нарушение при протоколите. Тя трябва да е готова до 1 декември, когато е следващото заседание по процеса. Съдът реши, че повторно ръчно броене ще има само ако бъдат установени нарушения. По делото ще бъдат разпитани свидетели, които ще разкажат за трудностите с машинното гласуване в София. Освен това ще бъдат предоставени и над 1600 протокола от секциите в София

Експертизата ще трябва да установи има ли несъответствия, колко и какви са поправките. Ще се установява и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните. Данните от протоколите на машините не са предмет на вземане на решение. В жалбата срещу изборния резултат пише, че има нарушения в голяма част от протоколите. Освен това има съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване.

Страните по делото спориха и по казуса с 16 секции, където е спряно машинното гласуване. В някои протоколи е записано, че хартията е свършила и това няма значение за резултата, стана ясно в съдебната зала.

След заседанието, от ОИК обясниха, че от чувалите ще бъдат извадени само финални отчети от машините и ще бъдат предоставени на съда. Успоредно с това ЦИК ще трябва да представи копия от протоколи във всички секционни избирателни комисии. Едва след този анализ ще се прецени дали ще има ново преброяване в някои секции.

За да се случи изваждането на тези протоколи, районните администрации ще трябва да отворят изборните помещения, в които се съхраняват документите от изборите.

Според Ваня Григорова съдът е създал условия за това избирателите да бъдат убедени в това, че техният избор, такъв, какъвто са искали да направят, ще бъде отчетен. Сега ще видим дали Васил Терзиев е ощетен, или не, и дали аз съм ощетена, или не, каза още Григорова след края на съдебното заседание.

Тя добави, че няма да гласува за Борис Бонев като председател на Столичния общински съвет (СОС). Същото важи и за друг представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“). Те направиха всичко възможно да затворят разговора и да прокарват манипулации срещу мен. Нямаше сблъсък на идеи, посочи Григорова. Ще гласувам за председател на СОС, за когото реша аз, каза Григорова.

Правилно е всички да седнем на една маса и да изговорим важни приоритети, но не като изпращаме покани към организации, които нямат нищо общо, коментира Григорова по повод писмото на Васил Терзиев към политически лидери.

Четете още

Избор на редактора