Отмениха глобата 3 лв. за невалидирана карта в София

В началото на 2023 г. Столична община въведе глоба от 3 лв. за невалидирана абонаментна карта, но досега тя не се прилагаше, а днес окончателно бе отменена.

След разгорещени едночасови спорове Столичният общински съвет отмени глобата от 3 лв. за пътник в градския транспорт, който не валидира абонаментната си карта, дори тя да е редовна годишна или месечна.

Въпросната санкция бе въведена от 1 януари и доведе до протести от страна на софиянци, които попитаха защо общината иска да ги глобява за притежание на валиден документ. В резултат през януари управляващите в София обявиха, че на първо време глобата няма да се прилага, а днес общинският съвет окончателно я отмени.

Решението за премахването бе подкрепено от представители на различни групи. Общинарите от ГЕРБ не гласуваха единно и част от тях се обявиха против анулирането, въпреки че предложението за това дойде от шефа на СОС Георги Георгиев, който е от ГЕРБ.

Отново днес с пълно единодушие СОС реши още от 15 март ЦГМ да започне да продава отново месечни карти за една линия на наземния градски транспорт в София – автобус, тролейбус или трамвай, както и месечна карта за метро.

Те ще се предлагат на същите цени, на които бяха до спирането им в края на 2022 г. След рестарта поименната месечна карта за една линия пак ще струва 23 лв., а анонимната– 28 лв. Поименната месечна карта за метро отново ще се продава за 35 лв., а неперсонализираната – за 42 лв.

Възстановя се и продажбата на персоналната ученическа месечна карта за една линия срещу 9 лв.

Четете още

Избор на редактора