Отпадна забраната за внос на зърно от Украйна

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.

„За“ решението гласуваха 45 депутати от ГЕРБ-СДС, 51 от ПП-ДБ, 28 от ДПС. „Против“ бяха депутатите от „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и един независим. С „въздържал се“ гласуваха осем от депутатите на ГЕРБ-СДС.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание (НС). Министерският съвет (МС) следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция.

Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна. Той каза, че са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и, най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.

Десислава Танева от ГЕРБ-СДС обясни, че този проект на решение на практика няма да има абсолютно никакви последици, тъй като забраната от утре така или иначе пада, като визира изтичането на действащи европейски регламенти.

Такова решение е абсолютна щета за която и да е политическа власт, посочи Танева. Засилването на каквато и да е неравнопоставеност на общия европейски пазар създава това напрежение, коментира депутатът и посочи, че решения, които са взети в посока точно обратната на това, което било дебатирано месеци наред, ерозират доверието между власт и общност.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира, че за пореден път има ситуация, в която МС се опитва да си измие ръцете с Народното събрание. Ние от ИТН няма да подкрепим това решение на НС, заяви той. По думите му това, че едно правителство се опитва да се скрие зад НС, означава само едно – че то е некадърно. Това няма да ги спаси от отговорността да се изправят пред хората, които ще излязат на улицата, заяви Йорданов.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви, че групата няма да подкрепи това решение. За нас то представлява предателство на българския национален интерес и провокация към ЕС и към общите ни интереси в общия ни европейския дом, каза тя. Нинова посочи, че от „БСП за България“ искат да са солидарни първо с българския народ. „Днешното решение има огромно ключово значение – политическо значение, защото наистина ще видите протестите и претенциите на българските производители. Има европейско значение, защото ще забиете нож в гърба на тези държави, които четири пъти сте лъгали, че заедно ще се борим срещу дъмпинга и ще си защитаваме интереса. И има и социално значение, защото всичките ви лъжи, че от това решение ще падне инфлацията и цените, ще лъснат само след месец“, коментира тя.

Искрен Митев (ПП-ДБ) коментира, че забраната за внос не работи. Ще вземем правилното решение, като отменим забраната, посочи той. Според Митев резултатът ще бъде производителите да получат субсидии и реформа, а българските граждани – възможност ценовият натиск да намалее.

В хода на дебата Костадин Костадинов, председател на ПГ „Възраждане“, обърна внимание, че Словакия, Унгария и Полша нямат намерение да вдигат забраната за зърно. Той попита какъв е макроикономическият анализ, който е станал причина за промяна в мнението на земеделския министър. „Делян Пеевски ли се казва анализът“, попита Костадинов и обърна внимание, че в Украйна е разрешено използването на ГМО и продукцията там е с много нисък праг на контрол. В България употребата на ГМО е забранена. Една от причините да има по-ниска цена на продукцията  в Украйна е заради изискванията на ЕК, отчете Костадинов. Депутатът посочи, че в момента ще се осъществи дъмпингов внос. Надявам се да имате чест и достойнство, г-н министър, да обясните дали е така, както ние подозираме, че това е „чудодеен анализ на Делян Пеевски“, допълни той.

Стигна се и до размяна на остри реплики, както и до наказание със забележка заради реплика на Цончо Ганев към министър Кирил Вътев.

Ако ми бяхте поискали да дойда с макроикономически показатели, щях да ви ги предоставя, каза министър Кирил Вътев и заяви, че не е сериозно депутатите да му губят времето с подобни реплики. Да слушам такива нелепости не е сериозно, каза той и се обърна към депутатите от „Възраждане“ с думите, че не са го назначавали те, за да му искат оставката, подвиквайки от място.

Председателят на парламента Росен Желязков обяви, че това е проект на решение, внесен от народни представители, и участието на министъра е изцяло по негово желание. Не сме в процедура по парламентарен контрол, обърна се той към депутатите. Последваха процедури по начина на водене. Георги Свиленски от левицата обърна внимание, че всеки депутат в пленарната зала е гласувал „за“ или „против“ назначението на министъра. Последва процедура по начина на водене от Станислав Балабанов от ИТН. Той обърна внимание, че министърът е подчинен в този парламент. Ще се изказва колкото трябва, той е наш подчинен, а не ние на него, добави депутатът.

Цончо Ганев също заяви в процедура по начина на водене, че министърът е подчинен на парламента. Вие, г-н министър, сте служител и не трябва де се отнасяте към народните представители по този начин. Не забравяйте, че не сте във фирмата си за шпек, вие сте в Народното събрание, добави депутатът. Единственото, което можете да правите, е да слушате и да служите, посочи Цончо Ганев. Заради думите си Цончо Ганев получи забележка от председателя на парламента.

Депутатът Радостин Василев, нечленуващ в ПГ,  отбеляза, че няма икономическа обосновка, а истината е, че някой заповядва на министъра.

Кирил Петков, съпредседател на ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“, отбеляза, че единствената разлика в цената може да бъде само транспортната разлика, визирайки единния европейски пазар. Аз искам месото да е по-евтино, хлябът да е с по-ниска цена, каза Петков. Нашите животновъди имат нужда от подкрепа за цената на фуражите, добави той  и напомни, че не само министърът е служител на народа, а всички в тази зала.  Аз съм сигурен, че този министър ще защити интересите на българското земеделие, добави Петков.

Четете още

Избор на редактора