От Ниш до Будапеща за 5 часа: ЕС даде на Сърбия €610 млн.

Европейският съюз отпусна безвъзмездна помощ от 610 милиона евро на Сърбия за изграждането на скоростна железопътна линия, която ще свърже Южна Сърбия с Централна Европа.

Безвъзмездната помощ беше символично подписана във влак в присъствието на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, който каза, че помощта показва, че ЕС изпълнява обещанието си да инвестира в икономиките на региона на Западните Балкани, съобщава Ройтерс.

208-километровата жп линия трябва да свърже сръбската столица Белград с южния град Ниш. Общата стойност на проекта е 2.7 милиарда евро.

Трасето е част от транспортния коридор 10, който трябва да свърже Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония и Унгария с Гърция и България. Основната му ос преминава през Залцбург, Любляна, Загреб, Белград, Ниш, Скопие, Велес и Солун. Българското му разклонение е Ниш – София – Димитровград – Истанбул.

 

Проектът за транспортния коридор включва 2528 км железопътни линии, 2300 км шосета, дванайсет летища и четири морски и речни пристанища.

Президентът Александър Вучич заяви, че безвъзмездната помощ от ЕС е най-голямата, предоставяна някога на Сърбия, която досега е получила общо 420 милиона евро от предприсъединителните фондове на ЕС.

Пресконференцията на Вучич и Вархей беше проведена на жп гарата в Белград, където двамата слязоха от влака след подписването на споразумението“, каза Вучич и добави, че новата железопътна линия ще позволи разстоянието от Ниш до унгарската столица Будапеща да се вземе за по-малко от пет часа.

Четете още

Избор на редактора