От 300 до 1320 лв. за детски лагер през лятото

Лятната ваканция почти всяка година е уравнение с много неизвестни за семействата. Като се започне от предпочитанието на детето, през нагласите на родителите и се стигне до цената на лятното развлечение. Тази година тя не е без значение предвид ръста на цените на храните и горивата. Въпреки това, вариантите са разнообразни, за всяка възраст и според джоба.

Ковид пандемията и дистанционното обучение доведоха до възраждане на детските летни лагери, които през последните десетилетия бяха загубили своята привлекателност и отстъпваха място на семейни ваканции в чужбина.

Спорт, игри и обучение са трите основни момента, които съществуват почти във всички летни предложения за деца. Цените са разнообразни и затова е добре да внимаваме какво включват и дали няма уловка в по-ниските тарифи – включен транспорт, допълнителни екскурзии, ексклузивна програма.

Да излезе детето от големия град и от затворените пространства е нещото към което се стремят почти всички родители. Втората задача е да забрави телефона или таблета, поне за малко. Това изглежда постижимо с летните емоции, които предоставят морските и планински дестинации в България.

Тази година цените са с между 20% и 30% по-високи заради общото поскъпване на горива и храни, съобщават организатори на летни детски ваканции. Предвид поскъпналия транспорт повечето фирми не включват в крайната цена транспорта като дават възможност на родителите да избират – или сами да заведат детето до лагера, или да доплатят за организиран транспорт допълнително.

От 300 до 580 лв е седмичен спортен или приключенски лагер на планина,  показа проверка на ekspresso. Сред най-евтините предложения се оказа лагерът на хижа Бузлуджа в Стара планина, който въпреки увеличението от 260 на 300 лв. остава най-евтиното предложение. Палене на огън, опъване на палатка и 7-часов преход до връх Шипка и обратно са част от програмата и изпитанията пред лагерниците. Предложението е за деца от 9 до 14 години, а цената е при заетост 20 деца. Цената включва три пъти дневно хранене, инструктори, нощувка и задължителната застраховка.

6-дневен рафтинг в Кресненското дефиле срещу 395 лв. е другото лятно приключение за децата склонни към по-екстремни преживявания и летни емоции. В програмата на лагера са включени катерене, въжена линия, планински преходи, стрелба с лък, тенис на маса басейн, посещение на водопади. Нощувките са на палатки в палатков лагер „Рафтинг база Адвенчър”. Базата разполага с душове, тоалетни и мини бар за напитки, три пъти хранене дневно. В цената е включен и организиран транспорт с микробус от София до лагера и предвижване до всички обекти в програмата.

Скаутски лагери на цена от 380 и 390 лв за седмица в Стара планина и Родопите за деца между 6 и 12 години са сред другите летни предложения. Базите за отдих са в с. Рибарица в Тетевенския балкан, в Трявна, с. Кръвеник в Ст. планина и с. Дебръщица край Пазарджик. Организиран от Централен младежки клуб на скаутите. Според програмата и при записване на повече деца се предлагат отстъпки, а децата, които сами достигат до базите, без организиран транспорт ползват 15 лв. отстъпка в цената.

520 лв. за седмица е приключенският лагер за деца на Мальовица. За второ дете от едно семейство се намалява до 468 лв. Включва и организиран транспорт от София до базата. Ваканцията е предназначена за деца между 7 и 12 години. Всяка смяна се състои от максимум 20 деца, за които се грижат екип от 3 ръководители и медицинско лице. Лагерът се провежда в комплекс „Мальовица“, разположен на 1750 м. надморска височина в сърцето на Рила,  на 90 км. южно от  София. В програмата са включени  планински преходи, скаутски игри, разходки до езера и излети.

Палаткови летни лагери между 550 и 580 лв из цялата страна и за различни възрастови групи и интереси предлага сдружение „Байкария”. Цената е за седмичен престой, не включва транспорта и е за групи от 15 деца. Учениците могат да избират от лагери в Родопите, Рила, Пирин, Стара планина, както и на морето в района на плаж Иракли. Лагерите са за деца между 6 и 13 години. Сред акцентите на програмата тази година са „Лятото на костенурката” в център в с. Баня, „С колела в Родопите в група от 12 участника, и нощувка сред природата в най-източните части на Стара планина в района на нос Емине. Настаняването край морето е в открит бивак край Иракли. За желаещите транспорт до лагера и изходните пунктове към цената се добавят още 100 лв. Таксата е валидна за групи от 15 деца, като при по-малко желаещи цената се актуализира, съобщават организаторите.

По-скъпи излизат лагерите с изучаване на западен език, сочи проверка на ekspresso. Предпочитаните до скоро езикови ваканции в чужбина през последните години отстъпиха място и на родните такива предложения. Макар и по-малко, международните езикови лагери дават засилена подготовка по западен език, съчетана с много спорт и забавления, подобно на западните традиции. Това, което семействата спестяват е скъпия самолетен билет и понякога по-скъпите нощувки в държави като Англия и Швейцария.

Между 840 лв. и 1320 лв. излиза седмичен езиков лагер в България.

Цени от 660 евро (1320 лв) е седмичен престой в международен център Лъки Банско като цената включва освен нощувките и пълен пансион и всички допълнителни екскурзии и забавления. Програмата предвижда 4 часа дневно засилено изучаване на английски език в малки групи до 5-10 деца и е предназначена за възраст от 5 до 15 години. За децата от 5 до 7 години участието става само с придружител. Лагерниците се групират  според базовото ниво на владеене на езика, което се преценява чрез входен тест. В програмата са включени всекидневни занимания сред природата на Рила, Пирин и Родопите. Ваканцията се провежда в 5-звездната база на едноименния хотел в Банско.

Ако обаче детето ви не иска лято без море, може да съчетаете плаж, спорт и езикови обучение в „The British Summer Camp” на Зенира срещу седмичен престой от 510 евро. Лагерът оферира 2-седмичен престой от 1020 евро, което според международните експерти е оптимален вариант, ако родителите искат детето да се „потопи” в чуждоезикова среда. Базата е разположена на 30 дка обособена площ в близост до Китен и природен парк „Странджа”. Чуждоезиковото обучение се извършва от преподаватели от Англия, с майчин английски език, В програмата са включени 25 часа седмично английски и обучение в групи под 10 деца. Центърът е подходящ за деца от 9 до 17 години, обединени в групи по интереси и според нивата на владеене на езика. Базата на лагера разполага със спортни игрища и дава възможност за практикуване на групови и индивидуални спортове. Децата могат да избират измежду 10 различни вида спорт като футбол, волейбол, плуване, тенис на корт, сърфинг, плажен волейбол, езда, а от тази година и ръгби и бейзбол. От тази година в базата отваря врати и летен „Deutsche camp” за децата, които искат да упражняват немски като първи или втори западен език. Лагерът се проведе от 21 август до 3 септември при цени на обучение от  980 евро за 2-седмичен курс (460 евро седмично).

До 420 евро (840 лв.) седмично децата може да летуват в международния американски летен лагер – Camp Golden Gate. Базата на лагера е в комплекс Камчия, на 36 км от Варна, а ваканцията е подходяща за деца от 10 до 18 години. В програмата се предвиждат 15 часа седмично изучаване на английски с учители от САЩ като всеки курсист може да изучава и по един свободноизбираем предмет като може да избира между актьорско майсторство, международни отношения, въведение в бизнеса, уеб дизайн, дебат. Включени са и спортни занимания като футбол, баскетбол, боулинг, плажен волейбол, плуване. В цената е включена едноседмична екскурзия, а програмата е отворена и за занимания по избор чрез допълнително заплащане.

Лагерите със засилено изучаване на езици са предпочитани за деца между 15 и 18 години, които вече се насочват към избор на висше образование и дестинация за обучение, разясняват организаторите. Синтезираното изучаване в неформална среда, спорт и занимания е добра база за „проговаряне” на езика и неговото активно използване в различни ситуации.

Четете още

Избор на редактора