Още българска връзка: стока в камиона била Made in Bg

В телеграмканала на журналиста от „Комсомольская Правда“ Александър Коц и в Рыбарь излезе следната информация, която се позовава на източници от ФСБ и Следствения комитет на Русия, и бе публикувана във Фейсбук:

„В операцията на Кримския мост са участвали два тежкотоварни автомобила. Схемата за доставка е била следната.

Товарът – 22 палета фолио, по 9 ролки всяка (един палет тежи около тон) е пристигнал по море в грузинското пристанище Поти от България. Клиентът, който го е поръчал, е гражданин на Украйна.

След това е натоварен на камион с чуждестранни номера, шофьорът е говорил с клиента чрез WhatsApp.

От Поти камионът заминава за Армения, където товарът е оформен според правилата на Митническия съюз – твърди се, че това е типичен, неподозрителен маршрут за тези, които пътуват до Русия, надявам се шофьорите да обяснят.

След това камионът отново влиза в Грузия, а от там минава на територията на Руската федерация през ГКПП Горен Ларс / Верхный Ларс. Този, през който някои руснаци бягат в Грузия от мобилизация. Крайната точка е бил град Армавир, където палетите са пренатоварени на друг камион, който тръгва към Крим.

Очевидно експлозивите са били поставени по някакъв начин в ролки с фолиото. Това не е позволило да бъдат видени на рентгеновата снимка. Фолиото е БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО. Това означава, че освен Украйна в организацията на този терористичен акт може да участват и чужди спецслужби.

Шофьорът на първия камион вече дава показания. Най-вероятно, подобно на шофьора на втория камион, той е бил използван сляпо и не е знаел, че е късметлия.

Четете още

Избор на редактора