Още медали за нашите от Игрите за трансплантирани

Нови три медала – два златни и един бронзов извоюваха българските атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лисабон, Португалия.

Ирен Дикова – Димитров (трансплантирани бели дробове) зае първото място в турнира по тенис на маса. В същата дисциплина златото грабна и Евгени Генчев (трансплантирано сърце). В дисциплината 5 км тайм трайъл (състезание за време) колоездене Симеон Танчев (трансплантиран бъбрек) спечели бронза в жестока конкуренция с отбори от Нидерландия, Франция, Белгия, Австрия и Португалия.

С днешните отличия българите увеличиха колекцията си от медали на 16. Вчера атлетите ни поставиха своеобразен рекорд с 9 отличия. Четири златни медала по плуване грабна Георги Пеев ( трансплантирани сърце и бъбрек) в дисциплините – 50 и 100 бруст, 50 и 100 свободен стил. С два златни и два сребърни медала завърши състезателният ден за Огнян Ганчев (трансплантирано сърце), който участва в състезанията по плуване на 100 м и на 50 м бруст и гръб.

Още едно първо място завоюва Ирен Дикова в тениса на корт.

В първия ден, на състезанията по бадминтон, участие взеха седем от българските спортисти. Наталия Маева, която е с трансплантиран бял дроб, спечели златен медал в нейната група. Огнян Ганчев и Евгени Генчев, двамата с трансплантирани сърца, взеха среброто, а Христина Николова (трансплантиран бъбрек) спечели бронзово отличие.

Първенството за атлети с трансплантации, пациенти на диализа и донори продължава една седмица. Участват представители на 28 държави. В това издание на игрите България е представена с 11 състезатели./Офнюз

Четете още

Избор на редактора