Патаклама в парламента: „предатели“ срещу „меки китки“

Голяма патаклама настана в пленарната зала на Народното събрание между депутати от „Възраждане“ и ПП-ДБ. До сблъсъците се стигна след изчетена декларация от партията на Костадин Костадинов,  в която Искра Михайлова заяви, че ПП-ДБ са национални предатели.

Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ излезе да прочете декларация от името на своята група, с което провокира депутатите от „Възраждане“.

В своето изявление Божанков разкритикува действията на партията на Костадинов, обвинявайки я, че обслужва интересите на Путин и Русия в България и че чуждият национален интерес е агресорът (Русия) да дойде у нас.

Когато говорят за национални предатели, трябва да знаят, че националните предатели са точно те, каза още Божанков.

Чашата преля, когато депутатът от ПП-ДБ нарече част от представителите на „Възраждане“ „меки китки“, което на практика отприщи недоволството и за секунди третата по численост партия в парламента се скупчи около трибуната с готовност за физическа саморазправа.

По едно време народните избраници започнаха да се замерват с топчета хартия. Размениха се и остри реплики между членове на двете парламентарни групи.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 30 минути почивка, за да се успокоят страстите.

Ненормално и нередно е такова поведение. Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Нахвърлиха се върху него, отидох да ги спра. Дойде Злати, после и другите. Боли ги и ще продължава да ги боли за някои неща, каза Манол Пейков от ДБ.

На основание чл. 58 ал. 1 предлагам да прекратим работния ден, заяви председателстващият заседанието на НС Росен Желязков. Стана ясно, че искането му е провокирано заради напрежението от по-рано днес.

Закриването на пленарното заседание бе подкрепено от 140 депутати, 71 се въздържаха, само един от ПП-ДБ бе против

Така депутатите прекараха само час в работа, за който успяха да се скарат и почти да се сбият, както и около половин час в опит да успокоят страстите си.

Четете още

Избор на редактора