Европейската комисия одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход (ЗНП), съобщи пресслужбата на изпълнителния орган на ЕС.
„От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания“, съобщи и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, предаде министерството на земеделието и храните.
„Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране“, добави Кирил Вътев.
Той посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. „Това допълнително създава предпоставки за производството на продукти с високо качество и добавена стойност“, каза министърът.
„Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus (известно и като „Лактобацилус булгарикус) и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация. То се характеризира със специфичен млечнокисел вкус и аромат, който се дължи на 34 вида ароматни субстанции (ацеталдехид, ацетон, етанол, диацетил, ацетоин и други), получени при ферментацията на млякото от комбинираното действие на двете бактерии.
Благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, която се използва при производството му. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1641 вече защитени селскостопански продукти. Списъкът на всички защитени географски наименования може да бъде намерен в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопанските продукти eAmbrosia.
Сред защитените продукти на пазара на ЕС са горнооряховски суджук, българско розово масло, филе „Елена“, пастърма говежда, кайсерован врат Тракия, роле „Трапезица“, луканка „Панагюрска“.