Патриархът специален гост на празника на Самоков

Самоков отбелязва празника си на днешния ден, когато православната църква почита паметта на свещеномъченик свети Симеон Самоковски, съобщиха от Община Самоков.

Честванията за празника на планинската община започнаха от 15 август, Успение Богородично, и завършват днес с официална церемония на централния площад „Захарий Зограф“. През цялата седмица бяха организирани различни културни, спортни и музикални мероприятия.

Празничната програма ще започне с участие на Националната гвардейска част и ще продължи с официална церемония по издигане на знамената и награждаване на стипендиантите на община Самоков. Ще последва празничен концерт с музикални изпълнения на певеца Миро и бенд и народната певица Николина Чакърдъкова. Празникът на града ще бъде закрит с лазерно пирошоу с дронове.

Българският патриарх и софийски митрополит Даниил ще бъде почетен гост на празника. Той ще отслужи водосвет за здраве. Ще присъстват духовници от Софийската митрополия и Самоковската духовна околия, съобщи пред БТА архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев.

Той посочи, че водосветът ще бъде посветен на свети Симеон Самоковски. „Точно затова каним Негово Светейшество като първойерарх на Българската православна църква да освети гражданите и отправи своите приветствия за края на празничните дни, и да ги благослови“, посочи отец Михаил.

Българският патриарх присъства в началото на месеца в храм „Преображение Господне“ в курортен комплекс, където отслужи архиерейска вечерня. Той се преклони и пред мощите на свещеномъченик Симеон Самоковски в Бельова църква в Самоков на 17 август.

Отец Михаил каза, че Самоков носи в себе си много духовност, история, традиция и култура, които трябва да бъдат приветствани и огласявани на най-високо ниво. „Колкото и да е мъничък Самоков днес, ние продължаваме да се борим той да бъде палитрата в областта на духовното и културното“, посочи още архиерейският наместник на Самоковската духовна околия.

Четете още

Избор на редактора