Пекин забрани работа на открито заради жегите

Китайското правителство разпореди в Пекин да бъдат прекратени всякакъв вид трудови дейности на открито, след като според метеорологичната прогноза се очаква заради летните горещини температурите в столицата да достигнат 40 градуса по Целзий, предаде Асошиейтед прес.

На държавните служби е наредено да гарантират, че възрастните хора и болните ще бъдат на хладно, при положение че градската управа на Пекин обяви червен код, най-високата степен на предупреждение за опасни меотологични явления.

Правителството на Китай съобщи в понеделник, че в Пекин са регистрирани десет последователни дни с температури над 35 градуса – най-дългата подобна поредица от 1961 г. насам.

„Съответните служби и подразделения трябва да предприемат спешни мерки за предотвратяване на сърдечни удари и осигуряване на охлаждане“, се казва в правителствено постановление. В него се разпорежда работещите да „прекратят дейностите на открито“.

В същото време наводнения принудиха хиляди хора в Южен Китай да напуснат домовете си.

Вчера китайското правителство отправи предупреждение за внезапни наводнения в автономния регион Вътрешна Монголия, Хъйлунцзян на североизток и Тибет и Съчуан на югозапад.

Четете още

Избор на редактора