Печатат бюлетините по нов ред, няма да купуват още машини за изборите

Отпечатването на изборните бюлетини ще се извършва без физически контрол над процеса от служители на министерството на финансите. Това се налага заради промени в Наредбата за условията и реда за отпечатване на ценни книжа, които влизат в сила от 1 септември.

Според председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова документът предвижда промени, които не са били съгласувани с ЦИК преди одобрението и въвеждат опростяване на процедурите по отпечатване, което засяга и изборните бюлетини. По закон, с бюлетини гласуват малките населени места под 300 избиратели. Колко ще са тези секции ще стане ясно, когато бъдат изготвени пълните списъци с реалните избиратели по места.

„Имаме достатъчен брой машини за гласуване и няма да купуваме нови“, каза още Нейкова. Те са в частен склад, охраняван от полицията. Наличните 12 837 устройства ще са достатъчни за изборите на 2 октомври. Машините са изцяло изплатени и са държавна собственост.

От ЦИК очакват да бъде решен от финансовото министерство и въпросът с преместването им в друг имот, собственост на държавата, тъй като плащането на наем оскъпявал съхранението.

„ЦИК беше сключила договор със собственика на частния склад до намиране на държавен имот. Срокът изтече, но нов имот не е осигурен и очакваме правителството да го реши, защото ние имаме само контролни функции“, допълни тя.

Нейкова призова министрите, пряко ангажирани с изборния процес, да вземат съответните решения в срок, за да стартира по-рано информационната кампания на ЦИК за гласуването. За това по колко машини ще се предоставят на секция ще се реши и когато стане ясен точният брой на избирателите по места.

Четете още

Избор на редактора