Питат Орбан в парламента: Ти руски агент ли си?

Бившият унгарски премиер Ференц Дюрчан (2004-2009 г.) запита в парламента сегашния премиер Виктор Орбан дали е руски агент, предаде унгарското издание Телекс. Повод стана речта на Орбан, с която откри пролетната сесия на парламента.

В нея премиерът изрази подкрепа за китайския план за мир в Украйна, в който няма нито дума за изтегляне на руските вийски от окупираните украински територии.

Орбан се зарече Унгария да не предоставя оръжия на Украйна, за да не се забърка във войната. По този въпрос той се разминава с общата политика на ЕС за военна подкрепа на жертвата на агресията, но се доближава до риториката на българския президент Румен Радев, който също се противопоставя на предоставянето на оръжия на Украйна, под предлог че трябва да се говори за мир.

Официални представители на САЩ и ЕС отхвърлиха китайското предложение като опит да замаскира проруската позиция на Пекин. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза миналата седмица, че Пекин „не предизвиква много доверие, защото не осъди нашествието в Украйна“.

„Защо правителството (на Орбан) се нарежда до убиеца Путин? Възможно ли е унгарският премиер да е агент на Русия?“, запита гневно Дюрчан по време на парламентарните дебати след речта на Орбан.

Четете още

Избор на редактора