Полският президент отрече офицално, че ракетата е изстреляна от Русия

Президентът на Полша Анджей Дуда официално обяви, че трагичният инцидент в граничното с Украйна градче Пжеводов не е причинен от изстреляна от Русия ракета.

„Няма индикации, че това бе преднамерена атака срещу Полша. Най-вероятно това е произведена в Русия ракета С-300. Нямаме доказателство към момента, че тя е била изстреляна от руската страна.

Има много индикации, че това е защитна ракета, която за съжаление е паднала на полска територия“, написа Дуда в „Туитър“ профила на президентския офис.

По този начин той потвърди информацията, споделена по-рано пред агенция „Асошиейтед прес“ от анонимни американски военни, че ракетата, която уби двама души в Полша, е била от ПВО на Украйна и е изстреляна, за да свали руска атакуваща ракета при вчерашния масов обстрел на украински градове.

Същата позиция изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той уточни, че няма индикации Русия да подготвя нападения срещу страна членка на НАТО. Вчерашният инцидент се е случил, след като Русия е изстреляла 90 ракети към Украйна.

По неофициална информация на БНТ Полша се е отказала от задействането на чл.4 от Северноатлантическия съюзнически договор.

Часове по-късно Украйна изненадващо поиска да получи достъп до мястото на експлозията в Източна Полша и да се запознае с информацията, на която се основават заключенията на нейните съюзници.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък категорично отрече падналата в Полша ракета да е изстреляна от украинска територия. Той заяви, че няма съмнение, че „това не е било наша ракета или наша ракетна атака“.

 

Четете още

Избор на редактора