Полски полицай ще свири финала Франция – Аржентина

Главен съдия на финала на Световното първенство в Катар между Аржентина и Франция ще бъде полякът Шимон Марчиняк, съобщи официалният сайт на полската федерация по футбол.

Това е исторически момент за полското съдийство, тъй като Марчиняк ще се превърне в първият рефер от тази страна, който ръководи финал на мондиал.

В мача в неделя (18 декември), който е от 17:00 часа българско време, асистенти на Марчиняк ще бъдат неговите сънародници Павел Соколницки и Томаш Листкевич.

Бащата на Томаш – Михал, бе част от съдийската бригада за финала на Световното през 1990 г., но тогава бе страничен съдия. Марчиняк е на 41 години, работи като полицай в родния си град Плоцк.

Марчиняк влезе в елитната група на УЕФА през 2015 г., като той е свирил редица големи мачове дотук в кариерата си. Негов връх може да се смята финалът за Суперкупата на Европа между Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид) през 2018 г.

По време на Световното Марчиняк вече свили по един мач и на двата финалиста. Бе страничен съдия на Франция — Дания (2:1), а в 1/8 финала беше главен на на мача Аржентина – Австралия (2:1).

Четете още

Избор на редактора