Пореден пожар в руския тил, военните загуби на Кремъл са ужасяващи

Мощен пожар с чести и силни взривове гори в гр. Шахтьорск – на около 50 километра от фронтовата линия в руския тил, съобщават световните агенции.

Потвърждение, че пожарът е резултат от украински ракетни удари, засега няма. Но всички факти говорят именно за това – през последните дни поне 12 склада с боеприпаси и гориво на руската войска изгоряха напълно.

Пожарите подозрително съвпадат с включването в боя на 4-те чисто нови, свръхточни и далекобойни американски ракетни установки HIMARS, които украинците вече с любов наричат „Звяра“. И очакват още десетки по линия на ленд-лиза.

Ползватели на телеграм-канали и Туитър от Шахтьорск публикуват десетки видеа с пожарищата. И пишат, че местните власти са евакуирали жителите на 7-и микрорайон и микрорайон „Журавльовка“. Двата квартала са в непосредствена близост до складовете, но по тях поражения от ракети няма.

Взривовете започнаха през нощта и досега не са спрели – очевидно боеприпасите в тях са били много.

Руската служба на БиБиСи е потвърдила имената на повече от 4500 руски военни, загинали в Украйна. Това обаче са само хора от поименния списък на изданието „Медиазона“ и група доброволци.

Далече не всички загинали обаче не влизат в тези списъци. Всяка седмица в различни гробища в Русия ние откриваме доказателства за погребения на военни, за които местните власти не съобщават. На основание на тези наблюдения можем да предположим, че загубите на жива сила в руската армия са поне 40-60% повече. 17% от загиналите са офицери, а загубата им може сериозно да повлияе на ефективността на подразделенията, водещи боеве на територията на Украйна, смятат от БиБиСи.

Данните на украинските служби, които броят загиналите руснаци на своя земя, пък са повече от ужасяващи. Киев твърди, че вече над 37 000 окупатори са „в минус“ от путинската войска.

В същото време Министерството на отбраната на Русия официално обяви „пауза“ на боевете. Не се учудвам, коментира факта украинският военен експерт Олег Жданов. Те вече просто нямат с какво да воюват, добави той в интервю.

Четете още

Избор на редактора