Потъна кораб с мигранти край Гърция, най-малко 78 удавени

Най-малко 78 мигранти се удавиха, а 104 бяха спасени при голяма спасителна операция от рибарски кораб, който потъна край южния бряг на Гърция, съобщиха местните власти.

Инцидентът е станал на 75 километра югозападно от Пелопонес, където са били изпратени седем кораба на бреговата охрана и флота и хеликоптер, а в издирването са участвали и няколко частни кораба.

Няма информация колко пътници е имало в кораба, но се смята, че освен 78 загинали има и десетки изчезнали, съобщи гръцката брегова охрана.

Италианската брегова охрана уведоми гръцките власти и агенцията за защита на границите на ЕС Frontex тази сутрин, че лодка с мигранти се приближава към Пелопонес.

Контрабандистите на мигранти все повече използват по-големи кораби, яхти и платноходки, за да избягат от патрулите на бреговата охрана.

Вчера яхта под американски флаг с 90 мигранти в нея, която изглежда е била открадната от пристанище в Турция, поиска помощ.

При друга операция днес повече от 70 мигранти бяха транспортирани със самолет до пристанище на южния бряг на остров Крит, след като властите откликнаха на призива им за помощ.

Четете още

Избор на редактора