Почина Джордж Браун, барабанистът на Kool & The Gang

Джордж „Фънки“ Браун, съосновател и дългогодишен барабанист на група Kool & The Gang, участвал в създаването на хитове като Too Hot, Ladies Night, Joanna и Celebration, е починал в Лос Анджелис на 74 години, съобщи Асошиейтед прес.

Браун е загубил битката с рака, се посочва в съобщение от Universal Music. По-рано тази година той се оттегли от сцената след почти 60 години и разкри, че е диагностициран с четвърти стадий рак на белите дробове.

Група Kool & The Gang има продадени милиони записи музика в привлекателната смес от джаз, фънк и соул или както Браун обичаше да я определя – „звукът на щастието“.

През 1964 г. Браун е съучредител – заедно с басиста Робърт „Кул“ Бел, брат му Роналд Бел и китариста Чарлз Смит – на групата носител на награди „Грами“, която първоначално е наречена Jazziacs. След няколко години лутане, промени в състава и името на групата, Kool & The Gang блесна в средата на 70-те години с Jungle Boogie и Hollywood Swinging. До средата на 80-те години групата е на върха на славата с хитове като Cherish, Joanna и Celebration, която превзема върховете на музикалните класации и е предпочитана за празничен музикален фон оттогава.

Браун продуцира последния албум на групата People Just Wanna Have Fun през 2023 г. и издава мемоарите си Too Hot: Kool & The Gang & Me.

Четете още

Избор на редактора