Почина Михаил Горбачов, първият и последен президент на СССР

Михаил Горбачов, последният генерален секретар на ЦК на КПСС и единствен президент на СССР почина на 92 години, съобщи ТАСС.

„Днес вечерта след тежко и продължително заболяване почина Михаил Сергеевич Горбачов“, съобщиха от Централната клинична болница на МВР на Русия, пише агенцията. От 2019 г. Михаил Горбачов беше в болница заради изключително влошеното си здраве. Той бе частично парализиран.

Михаил Горбачов оглави СССР през 1985 г. след поредица от бързи смени на върха на най-голямата държава в бившия Източен блок. Той е избран след смъртта на Константин Черненко, предаде „24 часа“.

След като оглави СССР Горбачов осъществи мащабни икономически реформи, които бяха наречени „перестройка“. Съществена част от перестройката на Горбачов е и „гласността“ – след дългогодишната цензура и ограничаване на медиите се дава възможност на хората свободно да изразяват своето мнение, появяват се независими медии.

През март 1990 г. Горбачов става първият (и единствен) президент на СССР, след като е избран от Конгреса на народните депутати.

Четете още

Избор на редактора