Почина наш треньор на олимпийски и световни шампионки

На 74-годишна възраст почина един от най-успешните треньори в българската лека атлетика – Георги Димитров, съобщи БТА.

Най-голямото постижение в треньорска му кариера е олимпийската титла на Йорданка Донкова на 100 метра с препятствия от Сеул 1988. Тя постави и световен рекорд в дисциплината – 12.21 секунди, който се задържа до 2016 г., когато беше подобрен от Кендра Харисън. И сега постижението на Донкова остава второто в историята.

Под ръководството на Димитров Гинка Загорчева също постави световен рекорд на 100 метра с препятствия и печели световната титла.

Димитров работи в различни дисциплини в атлетиката. Съпругата му Валентина Димитрова печели световна университетска титла на седмобой през 1977.

Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 метра през 2006 г. и една от най-силните в света на тази дисциплина, както и на 400 метра с препятствия и 800 метра.

Венелина Венева-Матеева е сребърна медалистка от европейско първенство в скока на височина през 2006 година под ръководството на опитния треньор.

Георги Димитров е бивш състезател в хвърляне на копие. В последните години той работеше с деца в пловдивския клуб „Енерджи“.

Четете още

Избор на редактора