„По стъпките на Капитан Петко Войвода“ в Смолян

С поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ в Смолян ще бъдат отбелязани важни събития от българската история – 116  г. от обявяването на независимостта на България, 112 г. от освобождението на Родопите и 146 г. от освобождението от турско робство.

Планинският преход е към „Кокоши връх“ над Смолян, където е било скрито знамето на четата на Капитан Петко Войвода, според разкази на четник от Устово. Три лъча ще тръгнат днес към върха –  от вр. Снежанка в Пампорово, от езерото „Рибката“ и от Смолянските езера. След като планинарите от трите лъча стигнат на „Кокоши връх“, организаторите ще припомнят паметните събития, свързани с Капитан Петко Войвода и Освобождението на Родопите. Програмата на празника ще продължи с курбан за здраве. Предвидени са спортни игри и състезателно преминаване на пътека „3-те смолянски езера“.

В изкачването на върха ще се включат няколко туристически дружества – от Етрополе,  „Погледец – Бистрица“, „Карлък“ от Смолян, клуб на смолянските скаути и много любители планинари. Походът „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ се провежда за втора поредна година. При първото издание са участвали около 150 души, а интересът към събитието тази година нараства. Организатори са Сдружение на планинските водачи ГИД, Съюз на тракийските дружества в България, Български туристически съюз, с подкрепата на областния управител на Смолян Захари Сираков. /БНР

Четете още

Избор на редактора