ПП-ДБ ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК

На извънреден брифинг от „Продължаваме промяната“ заявиха, че ЦИК е избързала с решението за отказ от машинното гласуване, тъй като срокът за удостоверяване на машините изтича утре.

ПП-ДБ ще обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК за отмяна на машинния вот на местните избори в неделя. Това съобщиха от ПП-ДБ на извънреден брифинг в петък вечерта.

Според депутата Васил Пандов решението за отмяна на машинния вот е незаконосъобразно, тъй като от ЦИК не са изчакали произнасянето на Министерство на електронното управление, а срокът за сертифициране на машините  изтича в събота.

Зам.-председателят на НС Никола Минчев определи случилото се днес като „скандална поредица от събития“. Той добави, че институцията на Народното събрание, в разрез с правомощията ѝ, бе намесена в предизборната кампания.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков коментира доклада на ДАНС и решението на ЦИК:

„Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една „шпиц команда“, която започна с един измислен доклад на ДАНС. После продължи през „цирка“, както вие казахте, който мина през парламента и накрая завърши в ЦИК да вземат своето решение близо 24 часа преди крайния срок. Искам да призоват хората от ЦИК: Ако сте усетили натиск от някой, ако някой ви е натискал, имате още време да покажете, че сте институция, която може да взима правилните решения за българските граждани“.

„И другото искам да кажа: ДАНС е инструмент на „дълбоката държава“. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисия. Време е всички ние, всички българи да кажат – „Стига толкова!“, посочи още Петков.

Четете още

Избор на редактора