Кабинетът закри „Държавната петролна компания“

Служебното правителство  взе решение да закрие Държавното предприятие „Държавна петролна компания“. Това става с приетото на днешното заседание Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Направените до момента анализи сочат, че след създаването на „Държавна петролна компания“ не са използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството, които да го направят конкурентно на пазара на горива в България.

От анализите става ясно още, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес.

Миналата пролет правителството на Кирил Петков също опита да закрие „Държавна петролна компания“. Мотивът беше, че участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка.

През лятото на 2021 г. от „Демократична България“ внесоха предложение за промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които поискаха закриването на „Държавна петролна компания“ със същите мотиви, които излага правителството днес.

Създаването на ДПК беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 г. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г.

Официално целта на работата му е оптимизация на управлението на задължителните резерви от горива, но тогавашният финансов министър Владислав Горанов беше на мнение, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата и планираше това да стане чрез верига от държавни бензиностанции.

През юли миналата година, когато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката, коментира, чеби закрил петролната компания, защото не вижда основание тя да съществува. ДПК е част от структурата на Министерството на икономиката, но беше създадена с промяна в законодателството.

Четете още

Избор на редактора