Пращаме на Киев 100 БТР-а от Възродителния процес

Парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат днес страната ни да изпрати за Украйна военна помощ – около 100 бронирани бойни машини, която да дойде от резервите на МВР. Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Тези бойни машини са отпаднали от употреба и не са излизали от складовете на МВР, уточни Мирчев, който очаква България да получи американска помощ, за да може да засилим своята армия. Такава оферта – да дадем техника от складовете, а да получим нови машини за МО, имало в официална кореспонденция между американската страна и президентството, но не е ясно дали тя важи и днес.

Досега България не е изпращала бронирани машини на Украйна.

Предлаганите БТР са били във вътрешни войски по времето на т.нар. Възродителен процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, обясни Мирчев. По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДСП, председателя на комисията на отбраната  и Бойко Борисов.

Ивайло Мирчев коментира, че за последните 16 месеца Украйна е закупила оръжия за 5 млрд. лв. До края на годината средствата в българската хазна от Украйна могат да станат и 7 млрд. лв.

Четете още

Избор на редактора