Пребиха съпредседател на българското сдружение в Струга

Съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония (РСМ) „Шемето“ Бекир Кадриески е бил пребит от непознат в град Струга, съобщи Нова телевизия. Информацията е потвърдена от Кадриески пред медията.

Побоят е станал около обяд. Мъжът е бил съборен на земята и ритан. Удрян е и с ръце. Докато е бит, е бил обиждан на етническа основа с думите „мръсен българин“.

Бекир Кадриески е в болница с болки в корема, правят му се изследвания, съобщи БТА.

Посолството на страната ни в Скопие и Генералното консулство в Битоля следят случая, посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов е в контакт с него, а на място е консулът на страната ни в Битоля. Полицията в Струга е взела показания от Кадриески, за да се уточнят фактите по случая, както и дали става дума за престъпление от омраза. Кадриески не е български гражданин.

Според официалното съобщение на полицията в 12:15 часа в полицията в Струга е съобщено, че в близост до спортната зала в града А.Н. от стружкото село Велеща нарушил обществения ред, като нападнал физически Б. К. от село Лабунища. Предприемат се мерки за изясняване на инцидента, се казва в полицейския бюлетин.

Секретарят на българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков стана жертва на побой в македонския град на 19 януари, а на 10 май той получи българско гражданство след церемония се в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Властите в Скопие пък приеха закон, с който закриха всички български сдружения в страната, а срещу техните ръководители повдигнати обвинения.

Четете още

Избор на редактора