Преговорите за кабинет: цял ден от пусто в празно

Цял ден 4 от партиите в парламента водиха преговори, но усещането за нови предсрочни избори става все по-осезаемо.

Рано сутринта Байко Борисов се опита да вкара интрижка в коалицаията ПП-ДБ. Видимо ядосан Борисов допусна, че „Христо Иванов и Атанас Атанасов ги е срам от ПП“. „Стоят отстрани и се надяват да ни бият на местните избори. Няма да стане“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Наистина ли ще се занимаваме с някакви интриги? Има право да говори каквото си иска. Ние сме коалиция, имаме колективни органи, следва се някаква коалиционна логика на поведение“, отвърна по-късно съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, възмутен от думите на Борисов.

„Или не сте ме разбрали добре, или не искате да ме разберете добре. Коалиция с БСП и ДПС няма да правим“, обясни на журналистите Борисов.

Но въпреки това ГЕРБ седна на разговори и с БСП, и с ДПС.

„Имаме пълно съгласие по геополитическата ориентация на страната, по финансовата политика и по разбирането, че страната практически влиза в дългова криза, а публичните финанси са в много тежко състояние. Изводът ни е, че ако един редовен кабинет не положи усилия за финансова консолидация, тя ще ни бъде наложена отвън, защото страната ще влезе в процедура на прекомерен дефицит. Останалите въпроси дали и как би могло да бъде съставено правителство, в какъв формат би могло да бъде съставено то, ще решат лидерите“, коментира след срещата зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

„Позициите ни с БСП по някои от секторните политики са твърде близки, а по други – твърде отдалечени. Това не е тайна за никого. При всички положения тези разговори в конструктивизъм са много полезни“, каза след срещата със социалистите Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Ние смятаме, че бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, но не и над 6% както смятат от служебния кабинет и можем да разсъждаваме върху такъв от 4%“, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

Последната за деня среща на ГЕРБ-СДС бе с ИТН.

„Още преди изборите заявихме, че в този парламент ще подхождаме конструктивно и практично. Мога да ви уверя, че ние като парламентарна група ще подкрепим всяка една добра идея без да робуваме на идеологически щампи“, посочи председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Четете още

Избор на редактора