Председателят на ВАС поиска бърза реформа на ВСС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков поиска бързо да се изберат членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Той коментира темата по време на среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС във връзка с провеждане на съдебна реформа, в която участваха и представители на Върховния касационен съд (ВКС).

Трябва да има избор по възможно най-бърз начин на членове на ВСС от Народното събрание, каза Чолаков и добави, че в момента ВСС работи в „странна ситуация“, органът е с изтекъл мандат и действа, позовавайки се на решение на Конституционния съд относно изтекли мандати на главния инспектор и инспектори.

Георги Чолаков посочи, че вижда проблем в „огромните правомощия“ на ВСС. По думите му органът трябва да се занимава с администриране на съдебната система, а не с „климатици и покриви“.

Във връзка със съдебна реформа, ръководството на ВКС посочи, че част от Наказателния кодекс се нуждае от осъвременяване, но е погрешно усещането, че Наказателно-процесуалният кодекс е прекалено формален и възпрепятства осъществяването на наказателно производство.

Председателят на ВКС Галина Захарова коментира, че има промени в законите, които биха могли да се осъществят с изключително малко усилия при готовност от Народното събрание. „Конституирането, съставът и функциите на ВСС трябва да станат предмет на много сериозен и конкретен дебат“, каза още Захарова. Като уточни, че този въпрос включва и конституционни промени.

Представителите на ВКС застъпиха позицията, че с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) могат да се постигнат резултати. Като съдия Галина Захарова каза, че общото мнение на магистратите в страната е, че ЗСВ се нуждае от много сериозен ремонт във всичките му части.

От ВКС и ВАС изразиха готовност за експертни становища във връзка с промени в законите относно работата на съдебната власт. Като отбелязаха и нуждата от електронизация и дигитализация на правосъдието.

В началото на срещата от ГЕРБ-СДС казаха, че ще инициират провеждане на процедура за избор на членове на ВСС от парламентарната квота. Както и че са готови на компромиси с предизборната си програма, по повод провеждането на съдебна реформа. Също така поставиха въпроса за организиране на дискусия и реализиране на концепцията за нова наказателна политика, приета през 2020 година.

Четете още

Избор на редактора