Президентът свиква 49-ото Народно събрание в сряда

Държавният глава Румен Радев свиква първото заседание на новоизбраното 49. Народно събрание в сряда на 12 април 2023 г. от 10 часа, съобщиха от прессекретариата на президента. Радев подписа днес указа на основание чл. 75 от Конституцията.

Най-възрастният депутат отново е 71-годишният Вежди Рашидов. Той ще открие първото заседание. Следващият по “старшинство ” е отново народен представител от ГЕРБ. Това е Бранимир Балачев, определен за депутат от Варна, който е на 70 години. Третият най-възрастен народен представител е Петър Кънев. Той още веднъж ще съставлява бургаския район от името на “БСП за България ”. Кънев е на 69 години.

Най-младият депутат в идващия парламент пък ще е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС. Той е от регион Русе и ще дебютира като народен представител. Кръстев е на 23 години. Роден е на 15 декември 1999 година.

В 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС ще има 69 мандата, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – 64, „Възраждане“ – 37, „Движение за права и свободи“ – 36 мандата, „БСП за България“ – 23, а „Има такъв народ“ – 11.

Четете още

Избор на редактора