Премиерът: Щетите от наводненията са за 1 млрд.

Основните проблеми идват от природната стихия, а не са в резултат на човешки грешки. Това коментира пред журналисти в Монтана министър-председателят акад. Николай Денков по повод нанесените от поройните дъждове щети.

По думите му в района на Монтана през последните дни падналите валежи са два до четири пъти повече от месечната норма за този регион. Това е много силна концентрация на обилни валежи за кратко време и всъщност това създава проблема. Обратно на други случаи, благодарение на добрата координация на институциите, кметовете, областните управители, са преодолени много сериозни рискове. Можеше да изпаднем в ситуация, при която да броим човешки животи, коментира Денков.

И в Монтана, и във Враца най-критично беше снощи, когато трябваше да се реши как ще се действа с язовирите, доколко ще се изпуска водата, защото всеки по-голям дебит облекчава язовира, но натоварва с наводнения в долната част на реката. За щастие, експертите тук взеха правилно решение, точният дебит бяха използвали, така че нивото на язовир „Огоста“ престана да се покачва, а в същото време в Хайредин и другите населени места водата започна да се отича вече, добави Денков.

По думите му в последните дни е имало голяма опасност за хората в областта, но благодарение на координираните усилия на всички институции са предотвратени по-рискови ситуации.

Денков подчерта, че сега въпросът е да се премахнат последиците и пострадалите хора да бъдат подпомогнати, включително и финансово.

Преди да говори пред журналистите премиерът участва в заседание на кризисния щаб и се срещна с областния управител.

Хората подчертаха, че ролята на областните управители е била много важна, защото те са координаторите, които могат да обеднят всички служби. От друга страна, всички навсякъде казват, че попадаме от криза в криза и между тях не се прави практически нищо, за да се преодолеят проблемите за следващия път. Тук визирам, както недостатъчните средства във Фонда за бедствия и аварии, така и средствата, които бяха дадени на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонтите на язовирите. Много от проблемите, които обсъждахме днес, можеше изобщо да не съществуват, ако междувременно ДКК си беше свършила работата, добави Денков.

Той коментира, че на ДКК са били дадени няколкостотин милиона лева, които биха били предостатъчни за ремонти на основните язовири. За съжаление в момента нито ремонтите са направени, нито е ясно къде са средствата. От две години този въпрос стои и все още няма решение, заяви Денков.

Според него щетите от наводненията се равняват на близо 1 млрд. лева.

По-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков участва в в заседание на областния кризисен щаб и във Враца.

Четете още

Избор на редактора