Пригожин: Руската армия отстъпва на юг и изток

Руската армия отстъпва в редица сектори на юг и на изток в Украйна, според Евгений Пригожин, ръководител на частната военна компания „Вагнер“, предаде Франс прес. По този начин той влезе в противоречие с твърденията на Кремъл, според които украинската контраофанзива е провал.

„Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват“, казва Пригожин във видео, публикувано в „Телеграм“ от неговата пресслужба.

„Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко в нашата отбраната“, допълва бизнесменът.

„Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва“, добави Пригожин и заяви, че руските военни „се къпят в кръв“, което според Франс прес е начин той да каже, че те понасят тежки загуби.

Думите на Пригожин не могат да бъдат проверени от независим източник, отбелязва АФП. Те обаче противоречат на тези на руския президент Владимир Путин и на неговия министър на отбраната Сергей Шойгу, според който руската армия отблъсква украинските щурмове.

Последните дни Путин повтори, че украинската контраофанзива е провал и че силите на Киев са понесли катастрофални загуби. Вчера Шойгу увери, че украинската армия е в процес на прегрупиране, след като не е успяла да пробие руските сили. Веднага след това Пригожин определи като големи лъжи победоносните изявления на руското министерство на отбраната, обвинявайки генералния щаб, че крие трудностите, с които се сблъскват руските сили на терен и загубите, които те понасят.

Но доказателство, че украинската контраофанзива се взима много на сериозно от Москва, бе това, че на няколко пъти в рамките на няколко дни Путин говори за ситуацията на бойното поле, макар че той има склонност в последните месеци да не коментира в детайли случващото се там.

Докато много руски опозиционери са в затвора заради критики, свързани с конфликта в Украйна, ръководителят на „Вагнер“ открито постави под въпрос причините, поради които бе започната така наречената руска специална военна операция.

„Войната беше необходима, за да може една група мръсници да бъде повишена“, заяви днес той и обвини руските олигарси, че имат нужда от война, докато Киев, според него, е готов на каквото и да е споразумение.

Четете още

Избор на редактора