Призраци от Втората световна изплуваха в Дунав, затрудняват плаването

Река Дунав е с едно от най-ниските си нива от почти век. Причината е сушата налегнала цяла Европа. Заради спадът от водите изплува споменът за Втората световна война. Призрачни останки на десетки натоварени с експлозиви германски военни кораби се появиха на повърхността до речното пристанище Прахово в Сърбия, съобщава БТА.

Плавателните съдове са сред стотиците, които са потопени в Дунав от Черноморския флот на нацистка Германия през 1944 г., когато се оттегля от настъпващите съветски войски, и все още затрудняват речния трафик при ниско ниво на водата.

„Германската флотилия е оставила след себе си голяма екологична катастрофа, която заплашва нас, жителите на Прахово“, казва Велимир Траилович, 74-годишен пенсионер от Прахово, който е написал книга за германските кораби.

Работниците в местната риболовна индустрия също са изложени на риск, включително и от Румъния, която се намира точно от отсрещната страна на реката.

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик по жизненоважни артерии в други части на Европа, включително Германия, Италия и Франция. В Сърбия властите прибягнаха до драгиране, за да запазят плавателните пътища по Дунав отворени.

През март сръбското правителство обяви търг за спасяване на корпусите и извозване на боеприпасите и експлозивите. Цената на операцията се оценява на 29 млн. евро.

Четете още

Избор на редактора