Прокуратурата ще разследва зове ли Костадинов за насилие

Софийскатa градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че народен представител от 49-ото Народно събрание Костадин Костадинов евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите, съобщи БТА.

Става дума за текста в НК, който предвижда наказания, когато се проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Наблюдаващият прокурор е възложил съвместна проверка от ДАНС и ГДБОП.

В хода на проверката ще се установи дали народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще бъде направена преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да бъде образувано и досъдебно производство.

По-рано днес на брифинг след заседанието на Министерския съвет министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова да не се провокира насилие и омраза сред българското общество,  а министър-председателят Николай Денков заяви, че през последния месец виждаме непрекъснато активиране на агресия от страна на партия „Възраждане“, включително и с публични постове от лидера ѝ Костадин Костадинов, както и призиви за използване на насилие, което се прояви по улиците.

По думите на Денков това поведение е неприемливо. Като демократично общество не можем да допуснем насилието в политически процес да се превърне в норма, защото това означава да компрометираме самата идея за конституционна демокрация, заяви и министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с право. Призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, както и използването на езика на омразата, са съставомерни деяния, които са наказуеми“, посочи Славов.

Четете още

Избор на редактора