Промените в Конституцията пак в парламента след 60 дни

Проектът за промени в Конституцията  на първо гласуване в пленарната зала бе подкрепен от 161 народни представители. „Против“ бяха – 57 депутати, нямаше въздържали се.

След гласуването председателят на парламента Росен Желязков обяви, че рледложението не събира три четвърти от гласовете и не е прието. Но  понеже получава повече от две трети, на първо гласуване проектът може да бъде предложен отново не по-рано от 2 месеца, считано от днес.

Според приетите процедурни правила за гласуване на основния закон проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати,  се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Сред основните акценти в законопроекта е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет, реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

Четете още

Избор на редактора