Промяната надцака Борисов, извади Минчев от играта

Бойко Борисов бе надцакан от „Продължаваме промяната“ в търсенето на политически дивиденти от невъзможната битка за председателското място в парламента.

По-умният, по-мъдрият отстъпва, заяви лидерът на ГЕРБ, след като пое подадената топка от Христо Иванов за ротация на поста. Късно снощи обаче бе надцакан – „Продължаваме промяната“ оттегли кандидатурата на Никола Минчев от борбата.

Това съобщи на извънреден брифинг в Народното събрание съпредседателят на ПП Асен Василев. Решението е било взето на заседание на парламентарната група (ПГ) на партията.

„Ние ясно заявихме, че сме конструктивна опозиция. В момента виждате как се държи една конструктивна опозиция – оттегляме кандидата, който е получил най-много гласове“, заяви Василев.

„Даваме възможност на останалите парламентарни групи да проведат гласуване и да изберат председател“, заяви Андрей Гюров.

„Ние не смятаме, че можем да продължаваме по този начин и да вкарваме страната в конституционна криза, затова даваме крачка назад. Въпреки че смятаме, че Никола Минчев е най-достойният кандидат, ние не искаме да сме пречка към това да може ГЕРБ, като най-голяма политическа формация, ако успее да събере мнозинство, да се избере председател на парламента. Ясно сме заявили, че ние няма да ги подкрепим нито в тайно, нито в явно гласуване“, посочи още Асен Василев.

Според него сглобяването на правителство в толкова фрагментиран парламент е много трудна задача.

„Това да свалиш правителството на „Продължаваме Промяната“ и единственият ти план за създаване на кабинет е да искаш от същата тази партия подкрепа, е малоумно“, коментира Василев.

По отношение на предложението на „Демократична България“ за ротационно председателство на Народното събрание Асен Василев коментира, че това би било неефективно.

По-рано лидерът на ДБ Христо Иванов отправи предложение за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили. А от ГЕРБ съобщиха, че подкрепят това предложение.

„Има много народни приказки за двете овнета, които се бутали на мост, докато паднат. В тази криза…ние се занимаваме кой ще е председател на НС. По-умният, по-мъдрият отстъпва“, посочи Бойко Борисов.

Четете още

Избор на редактора